Buitenspelen goed voor ogen? Hoe zit dat nou?

Buitenspelen goed voor ogen? Hoe zit dat nou?

Waarom is buitenspelen zo goed voor kinderen? En wat heeft dat eigenlijk met ogen te maken?


Nou, dat zit zo: als je buiten speelt, kijk je veel vaker ver weg in plaats van dichtbij. Dat ver weg kijken is een belangrijke training voor je oogspieren. Eigenlijk is fietsen, rennen en buitenspelen dus een soort sportschool voor je ogen!


Van langdurig dichtbij kijken, bijvoorbeeld op beeldschermen maar ook het lezen van een boek, worden kinderen sneller bijziend. Wist je dat al een kwart van de 13-jarige in Nederland bijziend is?

Kinderen spelen veel minder buiten dan vroeger en dat is niet goed de ontwikkeling van het oog. Het advies is dat kinderen minimaal 2 uur per dag buiten moeten spelen.
Soms is het natuurlijk ook heerlijk om ze even lekker te laten ontspannen met een filmpje of spelletje op een scherm. Dat moet gewoon kunnen maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderogen minder snel achteruitgaan wanneer ver en dichtbij kijken worden afgewisseld.

Dus let er op dat kinderen na 20 minuten dichtbij kijken even break hebben van minimaal 20 seconden om ver weg te kijken. En dus 2 uur buiten spelen! Dit staat ook bekend als de 20/20/2 regel.