Ruim de helft van de 20-jarigen heeft al een bril, en dat deel wordt steeds groter. Hoe dat zit, en wat je kunt doen om de ogen van je kind gezond te houden, lees je hier.
Sportschool voor je ogen
Waarom is buitenspelen zo goed voor kinderen? En wat heeft dat met ogen te maken?
Nou, dat zit zo: als je buiten speelt, kijk je veel vaker ver weg in plaats van dichtbij. Dat ver weg kijken is een belangrijke training voor je oogspieren. Eigenlijk is fietsen, rennen en buitenspelen dus een soort sportschool voor je ogen!
Van langdurig dichtbij kijken, bijvoorbeeld op beeldschermen, worden kinderen sneller bijziend. Met een chic woord heet dat ‘’myopie’’.
In China is inmiddels al 90% van de kinderen onder de 16 bijziend. Op de site van het oogfonds lees je meer over bijziendheid en het voorkomen ervan.
Jeugdjournaal #uitgezocht
Bijziendheid afremmen
Bijziendheid is deels erfelijk, maar door de vele uren die kinderen doorbrengen achter een beeldscherm en de weinige tijd die er overblijft om buiten te spelen neemt deze kwaal een enorme vlucht.
Om bijziendheid af te remmen, is er de handige ‘’20/20/2-regel’’ bedacht. Die houdt in: 20 minuten dichtbij kijken (zoals op een scherm kijken, lezen of huiswerk maken) = 20 seconden ver weg kijkt en 2 uur per dag buitenspelen.
Super belangrijk, want het is wetenschappelijk bewezen dat als kinderen te veel op mobieltjes en tablets kijken en daarnaast weinig buiten zijn, ze later slechtziend of zelfs blind kunnen worden. Als we niets doen, zal myopie daarvan in 2050 de belangrijkste oorzaak zijn.
Wil je hier meer over lezen kijk dan op oogfonds.nl
Bekijk het korte filmpje met uitleg van professor Caroline Klaver
Zo herken je oogproblemen bij kinderen
Bijna 90% van de zintuiglijke informatie bij kinderen komt binnen via hun ogen. Het is daarom cruciaal dat potentiële problemen zo vroeg worden opgemerkt.
Houd je kind in de gaten, zeker als oogproblemen in de familie voorkomt. Herken je één of meer van deze signalen bij jouw kind? Neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan een doorverwijzing geven naar de juiste oogzorg.
- Kind struikelt veel of loopt tegen meubels op
- Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’
- Moeite op school. Dit kan komen door het niet goed kunnen lezen van het bord
- Dichtbij de televisie of computer gaan zitten
- Een boek heel dichtbij houden bij het lezen
- In de verte niet goed kunnen zien
- Veel knipperen
- Veel in de ogen wrijven
- Ogen vaak dichtknijpen
Zonlicht & UV-straling
De huid van je kind beschermen tegen de zon is heel vanzelfsprekend, maar hoe zit dat eigenlijk met hun ogen? Kinderogen zijn bijzonder gevoelig voor uv-straling omdat hun ogen minder pigment bevatten dan die van volwassenen. Teveel zonlicht kan daardoor zelfs leiden tot permanente oogschade! Bescherm de ogen van je kind dus goed met een hoed of pet met brede rand of een goede zonnebril. En voor dat laatste hebben wij nog wel wat toffe opties.
Blauw licht, of "Blue light"
Overal om ons heen zijn apparaten die blauw licht afgeven. Denk aan je smartphone, je computer en je televisie. Iedere keer als je kind - of jijzelf - een beeldscherm gebruikt, betekent dit een blootstelling aan blauw licht. Die blootstelling kan klachten opleveren, zoals branderige en vermoeide ogen, hoofdpijn en problemen met in slaap vallen. In welke mate blauw licht precies invloed heeft op de gezondheid van onze ogen, wordt op dit moment nog onderzocht.
Wat we in ieder geval zeker weten, is dat blauw licht de slaap negatief beïnvloedt. Dat komt omdat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Lees meer over blauw licht.
Al onze glazen zijn verkrijgbaar met een blauwlichtfilter. Ook voor brillen zonder sterkte!