Brilrecepten zien er misschien ingewikkeld uit, maar dat valt echt reuze mee. Zeker bij kinderen, omdat die nog geen multifocale glazen nodig hebben. 

Hoe lees je een brilrecept?

Op het recept dat je hebt gekregen van de oogspecialist staan een aantal waardes.

De SPH (S of sterkte) waarde staat voor de correctie voor bijziendheid, aangegeven met een minus (-), of verziendheid, aangegeven met een plus (+). Check verderop deze pagina als je nog meer uitleg wilt over het verschil tussen verziend en bijziend

CYL (C of cilinder) en AXI (A of as) corrigeert de vorm van je hoornvlies. Dit komt voor wanneer je hoornvlies niet volledig rond is, maar een beetje de vorm van een rugbybal heeft.

AXI en CYL horen bij elkaar:
CYL is hoeveelheid correctie wat je nodig hebt.
AXI is de as, een getal tussen 1 en 180 graden.

Pupilafstand (PD)
Dit is de afstand tussen je pupillen in millimeters. Heel belangrijk om er voor te zorgen dat het midden van je glazen precies op de juiste plek zit. 

Invullen van jouw sterkte

Als je de bril gaat bestellen, heb je het brilrecept bij de hand. Het invullen is heel eenvoudig. We nemen je stap voor stap mee in het bestelproces.
Let er goed op dat je de juiste sterktes invult. Je krijgt namelijk gepersonaliseerde glazen, helemaal op maat gemaakt. Zodra je de bestelling hebt geplaatst kun je hem niet meer wijzigen of annuleren.

Staat er geen PD op het recept? Geen probleem. Je kunt op onze website tijdens het bestelproces de PD van je kind eenvoudig meten met behulp van je laptop of smartphone. Tijdens het bestelproces kom je deze tool vanzelf tegen! 

Er is ook een hele handige App voor de iPhone X (en hoger) waarmee je de PD kan opmeten. (gebruik het result Far PD)

Heeft jouw kind een scheel oog? Dan is het belangrijk dat een specialist de pupilafstand (PD) van beiden ogen los meet.

Heb je wat extra hulp nodig? Wij kijken met alle liefde met je mee. Neem in dat geval contact met ons op via mail of WhatsApp ons direct. 

 

 

 

Nóg meer lezen over oogafwijkingen?

Verziend, bijziend, lui oog? Hoe zit dat nou eigenlijk?

Verziendheid (hypermetropie, + sterkte)
Je kind herkent zonder moeite voorwerpen die ver weg liggen, maar moet veel moeite doen om iets te zien dat dichtbij is. De meeste baby’s en peuters zijn trouwens verziend, maar dit wordt gedurende de eerste levensjaren steeds iets minder en verdwijnt uiteindelijk meestal vanzelf.

Bijziendheid (myopie, - sterkte)
Kinderen die bijziend zijn, hebben geen moeite met het scherpstellen op voorwerpen die dichtbij zijn. Ze hebben wel problemen met het zien van beelden op televisie, het lezen van het schoolbord, of een bal tijdens het spelen. Kinderen die bijziend zijn hebben de neiging om vaak hun ogen samen te knijpen of met hun ogen te knipperen, zodat ze iets in de verte beter kunnen zien.

Cilindrische afwijking (astigmatisme)
Als er sprake is van een cilindrische afwijking, heeft je kind problemen met zowel ver als dichtbij zien. Dat komt omdat het hoornvlies in dat geval niet helemaal rond is, maar ovaal. Een rugbybal, in plaats van een voetbal dus.

Scheelkijken (strabisme)
Als je kind niet beide ogen tegelijkertijd op één punt kan richten, heet dat scheelkijken. De hersenen van kinderen die scheelkijken produceren twee verschillende beelden: een scherp beeld en een troebel beeld. Daardoor ontwikkelt je kind een voorkeur voor het oog dat wél scherp ziet, en kan het andere oog zich daardoor minder goed ontwikkelen. Dit oog wordt ook wel het ‘luie oog’ genoemd, en het vermogen ervan neemt gaandeweg af.
Het goede nieuws? Een lui oog is vaak goed te behandelen bij kinderen. Het is daarom heel belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling ervan. Meer lezen over dit onderwerp kan bij het oogfonds.